I år er det 60 år siden den legendariske Citroën DS19 ble lansert på bilutstillingen i Paris og tok verden med storm. Jubileet feires rundt om i verden, og kommende helg er det markering både i Paris og i Oslo. Sistnevnte med bilutstillingen ”Et romskip har landet i Oslo” lørdag 23. mai på Youngstorget.

Sammenlignet med andre biler på midten av 50-tallet så Citroën DS ut som om den hadde landet fra verdensrommet. Alt var nytt: Det strømlinjeformede karosseriet, den avanserte teknikken og ikke minst den svevende, hydropneumatiske fjæringen. Plutselig  ble det mulig å suse avgårde på datidens dårlige veier i godt over 100 km/t, med fantastisk komfort. DS satte også en helt ny standard for veisikkerhet, med blant annet forhjulsdrift, automatisk nivåregulering, perfekt styregeometri og fullhydrauliske skivebremser.

En suksess fra første stund

Før første dag av Paris-utstillingen i 1955 var over, var det solgt 12 000 biler. Da produksjonen ble stanset i 1975 var det laget nesten en og en halv million av DS og søstermodellen ID. Nå kan du stifte nærmere bekjentskap med ”Gudinnen”, som hun også kalles, på Youngstorget førstkommende lørdag fra kl 12.

Aktive klubbmiljø

– Vi ønsker å vise frem hva som er så spesielt med Citroën DS og med de svevende etterfølgerne, som alle har et aktivt klubbmiljø i Norge, sier Frank Henriksen, President for Citroën DS/ID Klubb Norge. Utstillingen er et samarbeid mellom entusiastklubbene for Citroën DS og de “hydrauliske» etterfølgerne; den mytiske Citroën SM med Maserati V6-motor, den elegante og moderne CX, og den teknisk avanserte XM. Samme helg er det også landstreff for de fire klubbene.

Kortesje gjennom Oslo sentrum

– På utstillingen får du se et utvalg av alle de fire modellene og lære litt mer om teknikken og historien bak dem. Vi kommer til å kjøre kortesje inn gjennom Oslo sentrum og opp Karl Johans gate, og avslutter på Youngstorget, der utstillingen er åpen fra kl 12 til 15, forteller presseansvarlig Roland Mauseth.

Forut for sin tid

Det er mange myter knyttet til de store, klassiske Citroënmodellene, og mange har latt seg fascinere av dem – på avstand. Nå er muligheten her til å bli bedre kjent med bilmodeller som var langt forut for sin tid på mange områder.

– Det er mange som husker både Citroën DS og etterfølgerne fra da de var vanlige i gatebildet, men lot det bli med det. Så hvis du aldri har kommet så langt som til å prøvesitte en eller sette deg nærmere inn i hvordan de fungerer, er dette definitivt anledningen, sier Frank Henriksen.

Plakat utstilling Oslo 23.05.2015 Frontlykter Citroën DS

Written by soarer